Prezident s hejtmanem si vyměnili sklo z Nového Boru

Hned několikrát byl během březnové oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Libereckém kraji v centru pozornosti Nový Bor. Prezident republiky a jeho hostitel hejtman Martin Půta si totiž vzájemně vyměnili dárky, které byly vytvořeny právě ve městě skla.

Prezident Miloš Zeman v úterý 24. března zavítal do sídla Krajského úřadu Libereckého kraje, aby se zde setkal s představiteli měst a obcí regionu. Mezi nimi pak nechyběl ani starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, který se zúčastnil oficiální části návštěvy hlavy státu v Liberci. Jaromír Dvořák tak byl přítomen i předání prezentů mezi prezidentem Zemanem a hejtmanem Půtou.

Foto: Jiří Langer (3x)

„Velmi mne potěšilo, že při této příležitosti hrál významnou roli Nový Bor. Právě z našeho města totiž pocházejí oba dary. Hejtman Martin Půta věnoval prezidentovi skleněnou  sportovní trofej z novoborského Lasvitu, která je exkluzivní zmenšenou verzí ceny, jež váží 5 kilogramů a navrhla ji sklářská designérka Jitka Kamencová Skuhravá. Prezident Zeman zase na oplátku hejtmanu Půtovi předal skleněný luxusní set firmy Egermann,“ přiblížil starosta města Jaromír Dvořák. Ten zároveň dodal, že měl příležitost s prezidentem Milošem Zemanem diskutovat o tématu úrovně českého školství.

„Oba jsme se shodli na tom, že v současné době dochází k devalvaci zejména vysokého školství, o čemž vypovídá i skutečnost, že je k vysokoškolskému studiu přijímáno až 50 procent absolventů středních škol. Optimum by přitom mělo být přibližně 20 procent. V této souvislosti je tak určitě prostor rovněž  pro zkvalitnění všech stupňů vzdělávacího systému,“ sdělil Jaromír Dvořák s tím, že v Novém Boru se daří propojovat teoretickou část vzdělávání s praxí.

„Oceňuji přístup sklářských společností Crystalex a Lasvit, které se zapojily do projektu novoborské sklářské školy, jehož smyslem je úzce provázat výuku v učebnách s jednotlivými sklářskými provozy. Studenti tím získají podrobný vhled do problematiky výroby a dalšího zpracování skla, načerpají mnoho praktických zkušeností a jsou následně dobře připraveni ke vstupu do pracovní praxe,“ uzavřel Jaromír Dvořák.

Datum poslední aktualizace: 25.03.2015 09:17
Naposledy aktualizoval: Radmila Pokorná