Svazek obcí Novoborska žádal Státní fond životního prostředí (dále jen SFŽP) o finanční podporu na pořízení kompostérů pro Novoborsko za účelem předcházení vzniku odpadů. Podle výsledků, které jsou uvedeny od 10. 5. 2017 na webových stránkách SFŽP tato žádost uspěla a pro potřeby občanů zapojených obcí budou v rámci dotačního programu pořízeny zahradní kompostéry pro uložení biologicky rozložitelných odpadů z domácností.

Ve velkém stylu oslaví novoborští dobrovolní hasiči 150 let existence už v sobotu 27. května u Crystalexu. Na návštěvníky čeká přehlídka, ukázky techniky a zásahů jejich profesionálních kolegů a desítek dobrovolných hasičských sborů z Čech i zahraničí, policistů, záchranářů, vojáků nebo třeba i jízdní jednotky pražských strážníků. V bohatém programu nechybí hudba všech žánrů, tanec, ohňová show a ohňostroj.

U příležitosti Mezinárodního dne muzeí, který připadá na čtvrtek 18. května, bude mít novoborské Sklářské muzeum otevřeno zdarma. Návštěvníci si mohou například prohlédnout dvě krátkodobé výstavy, a to Skleněný šperk výtvarné skupiny Natělo a Art Déco na Novoborsku. V druhé jmenované jsou kromě jiného k vidění nové exponáty, které obohatily cennou sbírku muzea. Obě výstavy končí koncem května.

Rodina v centru, z. ú. nabízí rodičům poslední volná místa na příměstských táborech pro děti od 4 do 8 let ve Skalici u České Lípy. Tábor bude probíhat ve třech turnusech a každý je jinak tematicky laděný. V žádném ale nebude chybět zábava, poznávání, sport a výlety.

Průjezd Novým Borem ztíží na několik dní opravy výtluků v centru města. Krajští silničáři by měli ve čtvrtek 18. 5. zahájit práce v úseku od kruhového objezdu v Liberecké ul. ke kruhovému objezdu na náměstí Míru, poté se přesunou do Sloupské ulice.

Města Rumburk a Nový Bor si dovolují pozvat veřejnost na křest knihy „Vojenská vzpoura v Rumburku 1918. Od Rumburku po Nový Bor“ autorů Karla Oktábce a Radka Andonova. Ta popisuje na základě pečlivého studia pramenů, dobových zdrojů a svědeckých výpovědí největší protiválečné vystoupení vojáků na českém území za první světové války.

Více než stovka účastníků 2. ročníku dálkového pochodu Po stopách Rumburské vzpoury si zaslouží respekt za odvahu i výkon. V sobotu 13. května vyrazili z Rumburku po trase, která prakticky kopírovala cestu vzbouřenců z roku 1918. Cestu bylo možno absolvovat pěšky či využít variantní řešení pro cyklisty, překvapivě však dorazili i jezdci na koloběžkách.

V pátek 12. května byla v Městském kině v Novém Boru slavnostně zahájena výstava fotografií Petra Našice z natáčení filmu Emira Kusturici Na mléčné dráze. „Sešlo se jich kolem dvou stovek a tak jsme výstavu nainstalovali přímo do sálu kina,“ říká organizátor celé akce Radovan Novotný z Kultury Nový Bor, s.r.o.

Vybydlená ruina plná odpadků v novoborské Nemocniční ulici brzy zmizí. Od soukromého majitele ji odkoupí včetně parcely město Nový Bor za zhruba 880 tisíc korun, nechá objekt strhnout a prostor zkultivuje. Záměr posvětili zastupitelé města.
Hudba, taneční vystoupení a bohatý doprovodný program slibuje letošní Majáles. Ten proběhne v sobotu 13. května v areálu letního kina v Novém Boru. Zábava začíná v 14:00 hod.
Město Nový Bor nominovalo starostu Jaromíra Dvořáka na post člena představenstva Severočeské vodárenské společnosti a. s. (SVS). Rozhodli o tom zastupitelé města na svém mimořádném jednání ve středu 10. května s tím, aby aktivně hájil zájmy všech obcí a měst Libereckého a Ústeckého kraje, která jsou akcionáři vodárenské společnosti.

Desítky cyklistů, bruslařů ale i pěších si v sobotu 6. května oficiálně vyzkoušely novou cyklostezku sv. Zdislavy. Její první tříkilometrový úsek z Nového Boru do Svoru slavnostně otevřel krajský ředitel Lesů ČR z Liberce Ludvík Řičář, starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, starostka Svoru Kateřina Jonáková a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Za zvuku trubačů a dunivého rachotu stíhačky se vydají na trasu účastníci dálkového pochodu Po stopách Rumburské vzpoury. Jeho druhý ročník odstartuje v sobotu 13. května v Rumburku a zdatné turisty i cyklisty čeká zdolání 35 kilometrů dlouhé cesty do Nového Boru. Akce, kterou pořádají města Nový Bor a Rumburk společně s Československou obcí legionářskou, jednotou Liberecký kraj a Aliancí Military Clubs ČR, je připomínkou letošního 99. výročí největšího protiválečného vystoupení vojáků na českém území za první světové války.

Vernisáž výstavy fotografií Petra Našice z natáčení filmu Emira Kusturici „Na mléčné dráze“ se uskuteční v pátek 12. května od 18 hodin v městském kině v Novém Boru. Akce se koná v rámci jubilejního pátého ročníku Srbského večera, který pořádá Kultura Nový Bor, s.r.o.. Petr Našic má ve své umělecké činnosti široký záběr. Věnuje se fotografování divadelních inscenací, módní fotografii či dokumentu z exotických cest.

Dva lidské osudy spojuje od čtvrtka 4. května pamětní deska na novoborské základní škole U Lesa. Je věnovaná letci 311. bombardovací perutě pplk. RAF a českému učiteli Jaromírovi Brožovi, který zemřel po nouzovém přistání v Nizozemí. Zároveň je připomínkou života Dagmar Blochové, která by jen o den později oslavila devadesátiny. Kdyby jako patnáctiletá v terezínském ghettu nezemřela na tyfus.

První  «  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11  »  Poslední