Srbský večer a vernisáž výstavy fotografií Petra Našice

Vernisáž výstavy fotografií Petra Našice z natáčení filmu Emira Kusturici „Na mléčné dráze“ se uskuteční v pátek 12. května od 18 hodin v městském kině v Novém Boru. Akce se koná v rámci jubilejního pátého ročníku Srbského večera, který pořádá Kultura Nový Bor, s.r.o. Petr Našic má ve své umělecké činnosti široký záběr. Věnuje se fotografování divadelních inscenací, módní fotografii či dokumentu z exotických cest. Absolvoval studijní pobyty v New Yorku a Amsterdamu, během stáže v Londýně dokumentoval tvorbu světoznámé české primabaleríny, fotografky a baletní pedagožky Darii Klimentové. Díky spolupráci s Janem Hřebejkem se seznámil s proslulým srbským režisérem Emirem Kusturicou a zachytil realizaci jeho dvou nejnovějších filmů. Petr Našic má k Novoborsku blízký vztah, neboť své inspirace čerpá na chalupě v Prysku.

„Srbský večer bude oslavou fotografického, filmového, tanečního, kulinářského a hudebního umění. Diváci se mohou těšit od 20 hodin na nový snímek srbského režiséra Emira Kusturici, vášnivý milostný příběh „Na mléčné dráze“ s Monicou Bellucci. Jeho filmy jsou plné vášně, živočišnosti a vizuální fantazie společně s mimořádným citem pro dokonale zvolenou hudbu,“ říká organizátor akce Radovan Novotný.

„Vytvořil jsem moderní pohádku o objevování krásy lidských světů. Je to velmi jednoduchý příběh, jehož natáčení bylo fyzicky těžší a náročnější při filmování exteriérů, než by se mohlo zdát. Hledali jsme totiž takovou krajinu, která by umocnila vnitřní svět hlavních postav - muže a ženy, kteří se do sebe zamilují a jsou ochotni obětovat se přírodě,” přibližuje film Emir Kusturica. Ten si ve filmu zahrál muže, který uprostřed války rozváží na oslu mléko a zamiluje se přitom do krásné Italky s problematickou minulostí v podání hvězdy italského filmu Monicy Bellucci.

Emir Kusturica a Monica Bellucci

Účast v Novém Boru přislíbil i Slobodan Dedejič, dlouholetý asistent režiséra Emira Kusturici.

O říznou hudbu se postará česko-srbská kapela Mijaktiç Orkestar, která hraje balkánskou dechovku. V Česku nenajdeme mnoho hudebních souborů, které by byly schopny věrně interpretovat hudbu z balkánských končin. Mijaktiç Orkestar k nim však rozhodně patří.
Jeho snaha o autenticitu balkánského prožitku dokonce překračuje hudební rámec. Produkce Mijaktiç Orkestar přenáší své posluchače do jiného času i prostoru. Ostrá vůně pálenky a čpění tabákového dýmu jsou věrnými souputníky vystoupení tohoto nespoutaného ansámblu. Balkán v podání Mijaktiç Orkestar přestává být pouhou vnějškovou nápodobou, ale stává se životním stylem.

Těšit se můžete také na taneční vystoupení DTK Boráček, který předvede Srbské kolo. Chybět nebude ani tradiční srbské občerstvení, na kterém se kromě hospůdky Štěstí podílejí také potomci Srbů, žijících na Novoborsku. Jejich tátové se tu před padesáti lety podíleli na stavbě sklářského závodu Crystalex a.s, který letos slaví jubileum a českolipské nemocnice. Z Bělehradu přijela dokonce celá ulice dělníků na brigádu. Stavělo se dlouho, a tak se kluci zakoukali do místních děvčat a vznikla česko-srbská smíšená manželství.

Vstupenky na vernisáž výstavy fotografií a doprovodné akce, je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. nebo on-line přes webové stránky kina www.kulturanb.cz/kino

EMIR KUSTURICA - patří k nejslavnějším a nejoriginálnějším evropským režisérům. Absolvent pražské FAMU posbíral řadu významných mezinárodních cen od Zlatého lva v Benátkách za film Vzpomínáš na Dolly Bell?, přes Zlatou palmu v Cannes za snímky Otec na služební cestě a Underground. Z Berlinale si odvezl Stříbrného medvěda za režii snímku Černá kočka, bílý kocour a za nejlepší anglicky mluvený film Arizona Dream.

Petr Našic fotografuje Emira Kusturicu

PETR NAŠIC – výstava fotografií z natáčení filmu: NA MLÉČNÉ DRÁZE
Už jako teenager dostal fotograf PETR NAŠIC (nar. 1964) unikátní příležitost. Díky známosti jeho matky se scénografem Josefem Svobodou měl možnost dokumentovat pražské natáčení slavného Formanova filmu Amadeus. Své černobílé snímky po mnoha letech několikrát vystavil: u příležitosti Hřebejkovy inscenace Shafferova dramatu v Divadle pod Palmovkou, či v souvislosti s premiérou režisérské verze zmíněného filmu v Národním divadle.

Před studiem na DAMU (obor divadelní produkce) pracoval dva roky jako kulisák v Divadle na Vinohradech, kde se sblížil s Vlastimilem Brodským. Jejich přátelství vedlo ke zrodu hercových ojedinělých portrétů publikovaných v knížce Bróďa (2002). Našic zaznamenal vznik mnoha inscenací v pražských i mimopražských divadlech, dokumentoval také natáčení filmu Kráska v nesnázích (2006). Díky spolupráci s Janem Hřebejkem se seznámil s proslulým srbským režisérem Emirem Kusturicou a zachytil realizaci jeho dvou nejnovějších filmů. Absolvoval studijní pobyty v New Yorku a Amsterdamu, během stáže v Londýně dokumentoval tvorbu světoznámé české primabaleríny, fotografky a baletní pedagožky Darii Klimentové. Uspořádal mnoho samostatných výstav v Čechách i v zahraničí, podílel se i na několika expozicích kolektivních. Našicův ateliér leží v centru Prahy (ve Štěpánské ulici), jeho tvorba je žánrově i technicky mimořádně nápaditá a pestrá. Jeho loňský soubor snímků Drzý holky využila pro svou novou oděvní kolekci návrhářka Ivana Follová. Ukázky z její tvorby zpestří i chystanou vernisáž Našicových snímků z natáčení Kusturicovy novinky.

Našicovy snímky – zachycující zrod podobenství NA MLÉČNÉ DRÁZE – byly prezentovány na březnovém festivalu FEBIOFEST, jejich výběr je publikován v květnovém čísle měsíčníku  XANTYPA. Mnohé fotografie z této unikátní kolekce vznikaly v obtížně dostupných místech bez standardního filmařského zázemí. Příznačné pro jejich atmosféru je zvláštní světlo bosenské krajiny, kde se celý film natáčel. Využili ho i samotní tvůrci, kteří u většiny interiérových i exteriérových záběrů nepoužívali umělé svícení.
„Moc rád jezdím do ciziny a daří se mi – alespoň se o to vždycky snažím – spojit cestování s nějakým focením. Tak to bylo v New Yorku, kde jsem v devadesátých letech studoval a cvakal muzikály na Broadwayi a mrakodrapy. V Londýně jsem snímal Dariu Klimentovou a potažmo i celý soubor English National Ballet v inscenaci Romea a Julie. Na Srí Lance jsem fotil sirotky a slony po tsunami. V Srbsku jsem byl při natáčení Kusturicova filmu Zavet. V Bosně jsem se stejným režisérem pracoval na dokumentaci jeho nového dramatu Na mléčné dráze. V Amsterodamu jsem sledoval hausbóty, v Paříži dědky v kavárnách a v Provence rybáře,“ rekapituluje Petr Našic svou mnohaletou tvorbu.
www.petrnasic.eu

Ilona Rejholcová,