Rekonstrukce náměstí Míru: Parkování v omezené míře

Řidiči budou moci v omezené míře parkovat na náměstí Míru i v průběhu prací na přeložení plynovodu. Ty souvisí se zahájením dlouho plánované rekonstrukce centrálního náměstí, která je poslední a nejnáročnější etapou obnovy historického centra města.

Podle telefonického sdělení společnosti innogy SE (dříve RWE) plynaři během pondělí a úterý (15. – 16. 5.) osadí dopravní značení na náměstí a vymezí si pracovní prostor. „Práce budou probíhat zhruba na polovině náměstí, zbývající část mohou řidiči i nadále využívat k parkování,“ říká vedoucí odboru správy majetku na novoborské radnici Jitka Capouchová.

Plocha náměstí by se měla zcela uzavřít během června v závislosti na průběhu veřejné zakázky na dodavatele stavby.

Město Nový Bor na revitalizaci historického jádra pracuje několik posledních let. V předchozích etapách změnil podobu parčík před radnicí, Kalinova ulice nebo lokalita před tzv. Lužickými domky. Do konce listopadu novou tvář získá i samotné náměstí Míru. Podle schválené studie se z velkého odstavného parkoviště promění v důstojné náměstí se zelení a lavičkami. Dominovat mu bude umělecký prvek evokující otevřenou sklářskou rotační formu podle návrhu pražských architektek Gabriely Králové a Lucie Chroustové. Ty se svojí prací zvítězily v anonymní výtvarné soutěži, kterou město vyhlásilo na sklonku loňského roku. Odhadované náklady na rekonstrukci centrální plochy se pohybují kolem 28 milionů korun.  „Předpokládáme, že se nám podaří cenu snížit ve veřejné soutěži na dodavatele,“ říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Ze současných zhruba 90 parkovacích míst jich zůstane zachovaná přibližně polovina. „Ty budou nově zpoplatněné, tak jako je tomu na jiných místech a městech. Dnes je praxe taková, že ráno přijedou lidé, odstaví tu auto na celý den a autobusem odjíždí do zaměstnání v Liberci, Mladé Boleslavi, apod. Byli bychom rádi, aby dojeli na autobusové nádraží, kde je odstavná plocha na parkování a místa na náměstí zůstala volná pro ty, kteří si potřebují obstarat své záležitosti v centru během dne,“ vysvětluje Jaromír Dvořák.

Úbytek parkovacích míst nahradí nové parkoviště na křižovatce ulic T. G. M. a Wolkerovy. Jeho výstavbu město zahájí přibližně na přelomu června a července. „Během následujících tří měsíců tu vznikne 43 parkovacích míst,“ upřesňuje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa.

Parkování bude možné také na Tržním náměstí, kde město v nejbližší době odstraní dřevěné prodejní stánky. Sem se rovněž od června přesunou z náměstí Míru pravidelné prodejní trhy.

4. 5. 2017

Řidiči od pondělí 15. května nezaparkují na náměstí Míru v Novém Boru. To se zhruba na sedm měsíců uzavře, aby mohlo projít kompletní proměnou z dnešního parkoviště na odpočinkové místo s lavičkami, vzrostlými stromy a uměleckým dílem ve svém středu. Dlouho plánovaná rekonstrukce za zhruba 28 milionů korun je poslední a nejnáročnější etapou obnovy historického centra města.

„Uzavření centrálního náměstí přinese ze začátku komplikace v parkování, přesune do jiných lokalit pravidelné trhy a tradiční akce, jako jsou například Sklářské slavnosti. Prosíme proto obyvatele města i jeho návštěvníky o shovívavost a zejména trpělivost. Věřím, že výsledná podoba plochy náměstí nám omezení vynahradí,“ žádá starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Město Nový Bor na revitalizaci historického jádra pracuje několik posledních let. V předchozích etapách změnil podobu parčík před radnicí, Kalinova ulice nebo lokalita před tzv. Lužickými domky. Nyní novou tvář dostane i samotné náměstí Míru. Podle schválené studie se z velkého odstavného parkoviště promění v důstojné náměstí se zelení a lavičkami. Dominovat mu bude umělecký prvek evokující otevřenou sklářskou rotační formu podle návrhu pražských architektek Gabriely Králové a Lucie Chroustové. Ty se svojí prací zvítězily v anonymní výtvarné soutěži, kterou město vyhlásilo na sklonku loňského roku. Odhadované náklady na rekonstrukci centrální plochy se pohybují kolem 28 milionů korun.  „Předpokládáme, že se nám podaří cenu snížit ve veřejné soutěži na dodavatele,“ říká Jaromír Dvořák.

Jako první začne v pondělí 15. května obnova částí, které nejsou na běžný pohled vidět. „Kvůli nízké hloubce umístění plynovodu, která neodpovídá současným normám a při následných stavebních úpravách by mohlo dojít ke kolizím, pracovníci společnosti UGA, spol. s. r. o. přeloží plynovod, který vede napříč celým náměstím,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa s tím, že tato část rekonstrukce probíhá zcela v režii společnosti innogy SE (dříve RWE). V průběhu zemních prací budou na náměstí přítomní i archeologové.

S ohledem na stavební práce se pravidelné trhy na náměstí Míru budou letos konat naposledy ve čtvrtek 11. května, od následujícího měsíce se prodejci přesunou na Tržní náměstí. Na novém místě je lidé poprvé najdou ve čtvrtek 8. června.

Úbytek parkovacích míst nahradí nové parkoviště na křižovatce ulic T. G. M. a Wolkerovy. Jeho výstavbu město zahájí přibližně na přelomu června a července. „Během následujících tří měsíců tu vznikne 45 parkovacích míst,“ upřesňuje Miroslav Jeništa. Stavba bude probíhat jako součást I. etapy revitalizace sídliště Husova – Jiráskova. Na ní Nový Bor získal dotaci od ministerstva pro místní rozvoj ve výši 4 miliony korun, město ze svého rozpočtu přidá zhruba 1, 9 milionu korun. „Vzhledem k tomu, že dotační podmínky upřednostňují rozjeté projekty, jsme jedním z pouhých tří měst v celé republice, jejichž projekt ministerstvo podpořilo,“ dodává Jaromír Dvořák.

Datum poslední aktualizace: 15.05.2017 20:38
Naposledy aktualizoval: Radmila Pokorná