Nový Bor uctil oběti druhé světové války a omluvil se českým Němcům

Dva lidské osudy spojuje od čtvrtka 4. května pamětní deska na novoborské základní škole U Lesa. Je věnovaná letci 311. bombardovací perutě pplk. RAF a českému učiteli Jaromírovi Brožovi, který zemřel po nouzovém přistání v Nizozemí. Zároveň je připomínkou života Dagmar Blochové, která by jen o den později oslavila devadesátiny. Kdyby jako patnáctiletá v terezínském ghettu nezemřela na tyfus.

Oba jsou symbolem letošních pietních aktů k ukončení druhé světové války a osvobození Československa od nacistického Německa, které proběhly ve čtvrtek 4. května v Novém Boru. Ty byly připomínkou nejen hrdinství boje proti nacismu, ale také se nesly v duchu omluvy tisícům německých obyvatel, kteří se jako jedni z prvních postavili zrůdnosti tehdejšího režimu.

„Omluvou proto, že naše republika se k nim nezachovala pěkně už v roce 1938. Mnozí museli prchnout, ač zachovali věrnost České republice a nesouhlasili s myšlenkami nacismu. A vrátit se do svých domovů nemohli ani po roce 1945,“ vysvětluje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Kromě tradičního pietního aktu spojeného s položením květin u pomníků obětí 2. světové války a Kříže smíření na Lesním hřbitově bylo pro žáky základních a středních škol a pro veřejnost připravené promítání premiéry filmu Němci proti Hitlerovi, který vznikl podle literární předlohy Válka před válkou.  Autorem scénáře i literární předlohy je známý český dokumentarista Stanislav Motl.

„Jedním z ústředních motivů filmu je dramatický příběh Emmy Jebautzské, rodačky z Nového Boru – Janova, která patřila k výrazným osobnostem protinacistického odporu. Ve své době se stala jednou z ústředních postav, organizující záchranu jejich německých odpůrců Adolfa Hitlera před pomstou nacistů,“ přibližuje Stanislav Motl. Ten se účastnil rovněž pietních aktů, při nichž připomněl boj německých antinacistů proti Hitlerovi a vyzdvihl postoj Nového Boru k jejich památce.

Pamětní desku iniciovala místní organizace Československé obce legionářské.

pplk. Jaromír Brož
Narodil se v roce 1916 v Brdě u Staré Paky. Vystudoval novopackou reálku a následně učitelský ústav v Hradci Králové. Jeho první učitelské místo bylo ve Chvaleči, kde byl prvním českým učitelem. V roce 1934/1935 učil na Masarykových českých školách v Novém Boru (dnešní ZŠ U Lesa), o dva roky později nastoupil do Školy důstojníků letectva v záloze, po okupaci odešel do Polska, pak byl internován do Sovětského svazu a následně se přes Írán, Indii a Afriku dostal do Anglie. Zde byl na podzim 1940 přijat do Royal Air Force jako pilot podporučík. 17. ledna 1942 při návratu z bombardování Brém byl letoun posádky Wellingtonu zasažen německou protiletadlovou obranou a při nouzovém přistání Jaromír Brož se svými dvěma spolubojovníky zahynul. Pochován je na hřbitově v holandském Tilburgu.

Dagmar Blochová
Narodila 5. května 1927 v Haidě, do Masarykových škol českých chodila v letech 1933 -1938. Po okupaci rodina utekla do Prahy v domnění, že tam budou před nacismem v bezpečí. V červnu 1942 celou rodinu deportovali do židovského ghetta Terezína, kde Dagmar zemřela v patnácti letech na tyfus. Rodiče Josefina a Vratislav ji přežili sotva o rok, smrt našli v koncentračním táboře v Osvětimi.

FOTOGALERIE

Datum poslední aktualizace: 04.05.2017 23:15