Kvůli bezpečnosti lidí se musí pokácet poškozené stromy na Lesním hřbitově

Desítky stromů na Lesním hřbitově poničila letošní zima a následně vichřice, která se prohnala Novoborskem před dvěma týdny. Z bezpečnostních a preventivních důvodů je město nechává pokácet. Práce provádí odborná firma. Současně pracovníci odboru správy majetku vyřizují celou řadu škodních událostí, protože popadané stromy a větve poškodily náhrobky.

„Na Lesním hřbitově nám vznikla kalamitní situace, kterou jsme museli okamžitě řešit,“ předesílá vedoucí technické správy Mgr. Petr Škop.

„U desítek stromů jsou ulámané větve nebo špičky. Abychom předešli jejich napadení škůdci a ještě větší kalamitě, museli jsme je nechat z preventivních důvodů pokácet. Z bezpečnostních důvodů se kácí i ty, které mají kvůli povětrnostním vlivům narušenou stabilitu,“ vysvětluje Ing. Iva Máslová z odboru životního prostředí, která má na starosti ochranu přírody a krajiny.

Město stav všech poškozených stromů konzultovalo s arboristou a znalcem v oboru ochrana přírody, hodnocení zdravotního stavu a poškození dřevin Ing. Tomášem Sochou. Ten zároveň zajišťuje jejich odborné odstranění.

Kalamita zasáhla i okolí nového pomníku Rumburským hrdinům. „Stromy tu nahradíme novou výsadbou a instalujeme lavičky, abychom zachovali důstojnost pietního místa,“ doplňuje Petr Škop.

Datum poslední aktualizace: 13.03.2017 07:57
Naposledy aktualizoval: Radmila Pokorná