Kinař z Nového Boru získal výroční cenu na filmovém festivalu

Asociace českých filmových klubů (AČFK) udělila ve čtvrtek 3. srpna na filmovém festivalu letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti výroční cenu in memoriam Radovanu Novotnému, kinaři z Nového Boru.
"Radovan byl neskutečný kinařský srdcař, pro kterého byla kultura v Novém Boru, ale nejen tam opravdovým středobodem života.

Vedení kina, podpora filmového klubu, pravidelné organizování Novoborské akademie spojených kinematografií (NASK), která si za léta své existence získala silnou pozici a i další zajímavé akce ve městě byly jeho silnou doménou. Kultura v Novém Boru přišla o výjimečnou osobnost a my o báječného kolegu. Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti si měl převzít Výroční cenu za dlouholetou podporu a nadšení pro kulturu v Novém Boru, za příkladné vedení kina a vzornou spolupráci s filmovým klubem, bohužel už to nestihl," říká Radana Korená, předsedkyně Rady Asociace českých filmových klubů.

"Když odejde člověk schopný, laskavý, milý a dělá věci srdcem, dlouho to trvá, než se s tím srovnáte. Byl odborník, znalec české i světové kinematografie, třicet let pečoval o kino, které vzkvétalo. Do Boru se sjížděli kinaři z celé republiky. Spoustu režisérů a herců ho znali osobně jako kamaráda," dodává Radana Korená.

Výroční cenu za Radovana Novotného převzal jeho nejstarší syn Jakub společně s Radovanovým bratrem Milanem. "Za celou rodinu Vám děkuji a věřím, že má nahoře táta velkou radost, řekl aplaudujícímu sálu ve stoje, Jakub.  AČFK každoročně udílí ceny i významným režisérům a filmovým profesionálům. Letos cenu získala společně s Radovanem Novotným také herečka Magda Vášáryová, švédský režisér Jan Troell a v sobotu 5. srpna si cenu převezme režisér Jan Svěrák.

Asociace je členem Mezinárodní federace filmových klubů a podílí se také na distribuci filmů v ČR.

Ilona Rejholcová
Kultura Nový Bor, s.r.o.

Datum poslední aktualizace: 04.08.2017 14:13
Naposledy aktualizoval: Magdaléna Riedelová, DiS.