Dvorní fotograf Emira Kusturici vystavuje v Novém Boru

V pátek 12. května byla v Městském kině v Novém Boru slavnostně zahájena výstava fotografií Petra Našice z natáčení filmu Emira Kusturici Na mléčné dráze. „Sešlo se jich kolem dvou stovek a tak jsme výstavu nainstalovali přímo do sálu kina,“ říká organizátor celé akce Radovan Novotný z Kultury Nový Bor, s.r.o.

„Film se točil tři a půl roku ve městě Trebinje v Bosně a okolí. K režisérovi Emirovi Kusturicovi jsem se dostal díky Slobodanu Dedejičovi,“ přibližuje Petr Našic a dodává, že focení nebylo snadné: „Některé fotografie z natáčení vznikaly v málo přístupných místech. A tak jsem si musel vyzkoušet s fotoaparátem například i slaňování. Tvůrci filmu nepoužívali umělého svícení filmových scén, což bylo dobré a využil jsem tak přirozeného světla krásné bosenské krajiny.“
„Z fotografií Petra Našice z natáčení filmu by mohl vzniknout dokumentární film. Petr není člověk, který přijde a občas fotí, on je člen štábu,“ řekl Slobodan Dedejič, který dlouhodobě pracuje s Emirem jako asistent režie a casting director.

Překvapením nejen pro diváky, ale i pro delegaci byl doslova přílet jednoho protagonisty filmu, který zakroužil nad hlavami diváků a doletěl až na podium kina. Byl jím dravý pták, který provázel a ochraňoval ve snímku Na mléčné dráze hlavního hrdinu Kosťu a přinesl pozdravy z Bělehradu.

Vernisáž výstavy se konala v rámci pátého ročníku Srbského večera, který byl oslavou fotografického, filmového, tanečního, kulinářského a hudebního umění. Diváci zhlédli také film Na mléčné dráze a užili si říznou balkánskou hudbu v podání kapely Mijaktič orkestar.

Nechybělo ani tradiční srbské občerstvení, na kterém se kromě hospůdky Štěstí podíleli také potomci Srbů, žijících na Novoborsku. Jejich tátové se tu před padesáti lety podíleli na stavbě sklářského závodu Crystalex a.s.

Ilona Rejholcová, Kultura Nový Bor s.r.o.

Petr Našic, autor fotografií

Výstava fotografií Petra Našice